Şehirlerarası Sorular

Terminal, şehre mi aittir? Terminaldekiler şehre ait hissederler mi kendilerini? Tren istasyonlarında tren bekleyen yolcular, istasyonun bulunduğu şehirde midirler, yoksa gidecekleri şehre varmışlar mıdır daha şimdiden? Bazıları küçük bir köy kadar büyük olabilen havaalanlarındaki yolcular, ayaklarını bastıkları şehirde midirler, yoksa monitörlerden takip ettikleri uçuşların menzilinde mi?

Ya, yolculamaya gelenler? Yolculama anında şehirlerinden biraz olsun kopmazlar mı? Yolcularını karşılayanlar? Kucaklaşma anında, biraz da yolcularının şehirlerini kucaklamıyorlar mıdır?

Yolcular ve yolculamaya gelenlerin, sözleri nerede tükenir? Sohbet, hangi noktada kesintiye uğrar? Yolcunun eli, valizinin sapını kavrarken, zihninin gözleri, gideceği şehrin sokaklarını şimdiden görmeye başlamışken, yolculamaya gelen, yolcusunu mu kıskanır yollardan, yolları mı hayal eder gizli gizli?

Karşılayanlar ve karşılananlar? Karşılaşma anında, her iki tarafın da kendi şehirlerinde olduklarını söyleyebilir miyiz? Birbirlerinin şehirleri, birbirleri gibidir; ama yolcu da, karşılayan da, şehirlerinde değildir. Onlar öyle olmadıklarını bilmezler.

Otobüs ve tır şoförleri, şehirlerarası otobüslerin servis görevlileri, dağ başlarındaki konaklama yerlerinin kasiyerleri, benzin istasyonlarının pompacıları hangi şehirde yaşarlar? Bizler için yollara ait olan bu insanların da bir evi ve bir şehri var mıdır?

Bir şehir nerede biter, öteki nerede başlar?

Bir insan ne zaman yolcudur, ne zaman hancı?

Şarkıdaki soru gibi: Neresi sıladır, neresi gurbet?

Hiç yorum yok: